2014. április 8. – A Windows XP rendszerek támogatásának vége!

A Microsoft 2014. április 8-től befejezi a népszerű Windows XP terméktámogatását.

Mit jelent ez?

Gondolom mindenki találkozott már a jelenséggel, mikor is a Windowsunk frissítéseket telepít vagy rákérdez. Ezek a frissítések, nagyon fontosak, a felfedezett hibákat, sérülékenységeket ill. támadási felületeket hivatottak kiküszöbölni. (Tehát aki eddig kikapcsolta a Windows Update funkciót, annak erősen ajánlott visszakapcsolni és telepíteni az összes frissítést) Ezeket a hibákat kihasználva, rossz indulatú szoftverek, vírusok, trójaik  által külső személyek hozzáférhetnek gépünkhöz, adatainkhoz, rosszabb esetben komolyabb károkat is okozhatnak. Április 8-tól a Microsoft nem ad ki több javítást a Windows XP rendszerekhez, nem kap több frissítést, így az XP-t használó számítógépek védtelenné válnak a később felfedezett hibákon keresztül érkező támadások ellen.

Miért lesz igen nagy veszélyben a Windows XP-vel telepített gépünk?

A hackerek az április 8 után a Vista, Windows 7, Windows 8 rendszerekre kiadott frissítésekből visszafejtik az operációs rendszer sérülékenységét, hibáját, majd egyszerűen letesztelik megvan-e az a biztonsági rés az XP rendszerben is. Mivel a különböző Windows rendszerek nagyon sok alapelemükben megegyeznek, így legtöbb esetben az XP-ben is jelen lesz a hiba. Azon keresztül pedig könnyen támadhatóvá válik rendszerünk, ami ellen nem lesz védelem. Elérhetővé válhatnak legféltettebb adataink, lelophatók lesznek belépési adataink, hozzáférhetővé válhatnak email fiókjaink, s ami a legrosszabb: internetes bankfiókjaink, pénztárcáink is. Az F-Secure elemzői szerint igen komoly a fenyegetés, és komoly támadás sorozat várható. Annál is inkább, miután rengetegen használnak még XP-t, többek között a bankautomaták nagy százaléka is Windows XP alapú szoftverrel üzemel.

Mit tehetünk?

1. Az ajánlott megoldás: az operációs rendszerünk cseréje Windows 7 vagy Windows 8 rendszerre.

Előnye: ezek sokkal modernebb, funkciógazdagabb és biztonságosabb operációs rendszerek, illetve a terméktámogatásuk még hosszú ideig biztosított.

Hátránya: sok régi gép sajnos túl gyenge, nem kompatibilis velük, így hardveres bővítés is szükséges. Könnyedén letesztelhetjük, hogy alkalmas-e számítógépünk Windows 7 ill. 8 telepítésére a linkekről letölthető Upgrade Advisor (Frissítési segéd) futtatásával:

Windows 7 Upgrade Advisor: letöltés

Windows 8 frissítési segéd: letöltés

További hátrány, hogy az átállás nem olcsó. A Microsoft Store a Windows 8.1-et 40.000 Ft (kb. 135€), a Windows 7 Home Premium 64bit pedig különböző szoftver áruházak 25-35.000 Ft (80-115€) körüli összegért árulják. Régi kis teljesítményű gépek esetén még a hardver bővítése is külön költségekkel járhat. Ilyen gépek esetén érdemes elgondolkodni a teljes cserén, hiszen a mai alkalmazások, technológia már megkövetelik egy Windows 7 v. 8 operációs rendszerrel kompatibilis számítógép használatát. A drága költségek ellenére ezt a verziót javasolnám, hiszen az okozott kár ennél sokkal-sokkal nagyobb lehet. Tétlenség esetén pedig nagy eséllyel tesszük ki magunkat komoly veszélynek.

2. Az alternatív megoldás: számítógépünk biztonsági rendszerének megerősítése

Aki anyagi vagy más okok miatt nem tud újabb op. rendszerre váltani, annak mindenképp meg kell erősítenie számítógépe védelmét.

Ez az alábbi ajánlott lépésekből állhat:

I. Jogtiszta, tűzfallal rendelkező erős Internet Security szoftercsomag használata. Néhány ajánlott termék: Bitdefender Internet Security, F-Secure Internet Security, Kaspersky Internet Security programcsomagok. Sajnos ezek sem olcsók külön megvásárolva. 3 gépes licence esetén 1 gépre 4-6000 FT (15-20€) környékén hozzájuthatunk 1 éves előfizetéshez. Régi gépek esetén ezen szoftverek használata viszont erős teljesítmény romlást okozhatnak.

II. Anti-malware szoftverek használata. Ajánlott: Malwarebytes Anti-Malware Pro 6038 Ft (18,75€) örök licence. Van ingyenes verziója is, de természetesen a fizetős nyújt nagyobb biztonságot.

III. Firefox Mozilla használata esetén Bitdefender Trafficlight ingyenes bővítmény használata.

Aki esetleg még ezt a minimális anyagi áldozatot sem tudja meghozni, annak ajánlott legalább egy ingyenes antivírus szoftver (Avast), ingyenes tűzfal szoftver (Comodo) és a fentebb említett Malwarbytes Anti-Malware ingyenes verziójának használata.

– Mindezek mellett nagyon fontos, hogy az összes kiadott Microsoft frissítést telepítsünk a gépünkre.

– Ne használjunk illegális, tört, hackelt szoftvereket.

– Csak ellenőrzött, biztonságos oldalakat böngésszünk.

– Ha lehet ne használjuk internetes bankolásra, fizetésre XP-s számítógépünket ill. ne tároljunk rajtuk semmilyen bizalmas ill. pótolhatatlan állományt.

– Jelszavainkat cseréljük le, erős 10-12 karakteres, kis- és nagybetűk és számok kombinációjából álló jelszavakra. Ne tároljuk a böngészőben jelszavainkat, tiltsuk le mindenütt ezt a funkciót (Explorer, Mozilla, Chrome) és töröljük a mentett jelszavakat. Ha kényelmi okokból ragaszkodnánk a jelszó tároláshoz, használjunk erre titkosítható külső alkalmazást (ajánlott: LastPass)

– Munkaállományainkról mindig legyen biztonsági másolat.

– Ajánlott különböző felhőtárhelyek használata fájljaink tárolására, általuk gépünk meghibásodása esetén sem veszítjük el értékes állományainkat. 3 ajánlott ingyenes felhőtárhellyel összesen 27 gigabájt tárhelyre tehetünk szert: Microsoft OneDrive 7GB, Google Drive 15GB, Tresorit 5GB.

A fentiek pontos betartásával a legbiztonságosabban használhatjuk XP-s gépünket, de sajnos ez sem jelent teljes biztonságot. Mindenképp ajánlott az első verzió, az operációs rendszer cseréje újabb verzióra.

Mind az operációs rendszer cseréjében, Windows telepítésben vagy biztonsági szoftverek beszerzésében és telepítésében ill. számítógép felülvizsgálatban tudok segíteni.

Bővebb információért, szaktanácsadásért keressen emailben: atthysdesign@gmail.com

Leave a Comment