Elég gyors a weboldalam?

Legtöbb weboldal tulajdonosnak eszébe sem jut ez a kérdés, pedig igen fontos. A látogatóink oldalunkon tartásának első, meghatározó lépése a gyors betöltődés. Ha oldalunk lassú, több lesz a visszafordulás, az értéktelen látogatás, és ez tulajdonképpen az alapvető feladatát, az új ügyfél szerzést lehetetleníti el. Kevesen tudják, hogy az oldalra kattintás és a teljes betöltődés közti idő, hogyan hat a látogatóinkra. Íme:

0.1 másodperc szünet még folyamatosnak minősül a látogatónak.
0.2 másodperc szünet még megszakítás nélküli böngészés élményét nyújtja, de már érezhető.
0.5 másodperc már várakozásnak minősül egy böngészés során, hiába tűnik ez kevésnek.
2 másodperc az a határ, ahonnan lassúnak és vontatottnak érezhető a navigálás látogatóink számára.
4-5 másodperc már bosszantóan hosszú várakozást jelent, rossz benyomással párosulva oldalunk iránt.
10 másodperc az a határ, ahol a látogató megszakítja a kapcsolatot oldalunkkal, ilyen hosszú ideig nem lehet rögzíteni a figyelmét.

Ha oldalunk tehát 4-10 másodperc közti idő alatt töltődik be, léte gyakorlatilag értelmetlen.

Mi okozhat lassú betöltődést?
2 fő oka lehet oldalunk lassúságának: egyik az oldalt tároló hosting szolgáltató szerver minősége és terheltsége, másik maga az oldalunk fizikai felépítése, fájljai.

Hosting:
Rossz minőségű, vagy ingyenes szolgáltatást kínáló hosting szolgáltatóknál gyakori probléma a lassúság. Ezeket a szolgáltatásokat sokszor veszik igénybe illegális célokra, így jó eséllyel hátráltatjuk oldalunk tökéletes működését, ha ilyen szolgáltatókat választunk. Sőt gyakran nézhetünk szembe vírusfertőzéssel, sőt blokkolással is. Az ingyenes tárhelyek legtöbbször túlterheltek, mely jelentősen kihat az oldalunk elérhetőségére és sebességére. Alapvető fontosságú tehát, hogy mely szolgáltatónál tároljuk oldalunkat. Szerverünk teljesítményét ún. Ping teszteléssel vizsgálhatjuk meg. A linkelt oldalon többféle tesztet is lefuttathatunk. Példaként bemutatnám az egyik általam készített és hosting partnerem, a MegaCP németországi szerverein tárolt weboldal eredményét:

fitspirit1

Mint látható 299ms betöltődési idővel 98/100-as értékelést kapott, a tesztelt oldalak 99%-nál gyorsabb, ez tehát egy tökéletes szerver oldali háttér a weboldal számára. Partnerem igen olcsón kínál minőségi hosting szolgáltatást németországi, angliai ill. magyarországi szerverekkel, magyar nyelvű supporttal. Saját oldalaim és legtöbb ügyfelem oldalait tárolják hosszú ideje gond nélkül, 99,9%-os rendelkezésre állással és mint látható a teszteredményen, kitűnő technikai háttérrel, mindezt megfizethető áron. Weboldaluk az alábbi linken tekinthető meg: MegaCP

Oldalunk fizikai felépítése, fájljai
Itt többféle hibalehetőség is előfordulhat, mint pl. képzetlen készítő által írt hibás kódolás, optimizálatlan, nagy méretű médiafájlok (képek, videók), a tömörítés és cahce beállítások hiánya (mely ugyancsak gyakori amatőr designerek esetén) valamint a népszerű, ingyenes CMS rendszerekre (WordPress, Joomla, stb.) épített oldalaknál gyakran a rengeteg fájl, hibás modulok, spam és vírusfertőzések. E szempontból ajánlott a Google PageSpeed Insights oldalán tesztelni oldalunkat, ahol a jelentősebb hibákat ki is emelik számunkra, ill. tanácsokat kaphatunk a javításukra. A korábban tesztelt, általam készített oldal itt is remek eredményt ért el:

fitspirit2

Mobil eszközökön 91/100, számítógépeken 97/100 értéket kapott ami kiváló eredmény. 60-70-es érték alatti eredmény már azt jelenti, jelentős lassulást okozó hibák vannak oldalunkon, melyek rontják látogatóink böngészési élményeit, és nem keltünk jó benyomást rájuk weboldalunkkal. Saját érdekünk tehát ezeket mielőbb kijavítani!

Bármilyen kérdése van vagy segítségre szorul a fentieket illetően, állok szíves rendelkezésére, akár oldalának felülvizsgálatában, vagy akár hosting ügyintézésben és természetesen a felmerült hibák javításában vagy akár új, professzionális weboldala elkészítésében!

Leave a Comment