Problémamentes videó és zenelejátszás számítógépünkön

Gondolom mindenki találkozott már azzal a végtelenül idegesítő szituációval, mikor egy megszerzett film, zene vagy fényképezővel készített videó lejátszásakor hibaüzenetet kapunk, miszerint a Windows Media Player nem ismeri fel a fájlt/nem találja a codecet/nincs kedve lejátszani stb. Jön a google, vagy a számítógép guru cimbora, és már töltjük is le a VLC playert, BS playert, Winampot ésatöbbi… Előbb utóbb rengeteg különböző telepített lejátszó, totális káosz és természetesen lelassult rendszer lesz a végeredmény. Létezik egy végtelenül egyszerű megoldás, aminek segítségével gyakorlatilag minden médiafájlt le tudunk játszani a már amúgy is telepített – funkcióiban pedig az átlag felhasználóknak tökéletesen megfelelő – Windows Media Playerrel. Nem terhelve, lassítva a rendszerünket, illetve elkerülve azt, hogy a különböző fájltípusok lejátszásához új és újabb szoftverek kezelését kellene elsajátítanunk.

 

A megoldás egy megfelelő codec-pack telepítése.

Mi az a codec? Röviden és közérthetően egy olyan fájl, mely segít a Media Playernek felismerni és értelmezni (lejátszani) a különböző típusú multimédia fájlok kódolását. Ha nem sikerül megnyitnunk egy zenét, videót, az azért következik be mert a Player nem tudja értelmezni a fájl kódolását. Egy megfelelő codec fájl telepítésével ez kiküszöbölhető. Mivel rengeteg különböző multimédia fájl kódolási szabvány létezik, ezért rengeteg ilyen codecfájlra lehet szükségünk. Ezért hozták létre az ún. codec-pack-eket, amik ilyen fájlok gyűjteménye. Rengeteg féle jobb-rosszabb fellelhető az interneten. Én a K-Lite codec packet ajánlanám, melyet több éve használok. Még nem futottam olyan fájlba, amit ne tudtam volna lejátszani. Rendszeresen frissített csomag, így a legújabb kódolású multimédia fájlokkal sem lesz gondunk, ha telepítjük a legfrissebb verzióját.

 

Hogyan telepítsük?

Először is bátran szedjük le az eddigi lejátszókat. Tényleg nem lesz többé szükség rájuk. Eltávolíthatjuk a különböző egyedileg telepített codeceket is (xvid, mpeg, flac stb. lásd Vezérlőpult/Programok) Ha ezzel megvagyunk érdemes a fentiek maradvány registry bejegyzéseiket is eltávolítani, erre tökéletes az ingyenes Wise Registry Cleaner szoftver (ennek használatáról egy későbbi cikkben is beszámolok majd). Az így megtisztított rendszerünkre telepítsük a K-Lite codec csomagot.

 

Telepítés menete:

1. Első lépésként tudnunk kell 32 vagy 64 bites Windows rendszerünk van. Ezt a Windows Intézőben a baloldali oldalsávban a Számítógép (Computer / Ordenador) mappára jobb egérgombbal kattintva felbukkanó információs ablakban a Rendszer típusa sorban találhatjuk.

2. 32 bites rendszer esetén töltsük le a codec csomagot az alábbi linken (válasszuk a STANDARD verziót):

K-Lite Codec pack 32-bites verzió

– 64 bites rendszer esetén is töltsük le a fenti 32-bites csomagot, plusz szükség lesz a 64-bitescsomagra is. Ezt az 32-es telepítése után kell telepítenünk. Innen tölthető le:

K-Lite Codec pack 64-bites verzió

3. Csomagoljuk ki a tömörített fájlokat, ha nincs kicsomagoló programunk telepítve, töltsük le és telepítsük a WinRAR programot (magyar nyelvű).

4. Indítsuk el az egyetlen telepítőfájlt, és az alábbi beállításokkal telepítsük:

• Válasszuk az Advanced módot.
• A telepítés helyén ne változtassunk, hagyjuk meg a javasolt könyvtárt.
• A Select components ablakban válasszuk ki: Profile 2: Default (without player)
• Next, next
• A File associations ablakban jelöljük ki a Windows Media Player-t, Next.
• A következő ablakban katt. a Select all video és a Select all audio gombokra, majd Next
• Next, Next Install
• Amikor a Done! feliratot látjuk jelöljük be a Run Codec Tweak Toolt majd Finish
• A felbukkanó ablakban katt. az alul/középen lévő Media Foundation gombra.
• A következő ablakban mindkét oszlopban jelöljük ki az .mp4 és az .mp4v kiterjesztéseket, majd katt. az Apply & Close gombra
(ez az mp4 fájlok felirat fájl (srt) megjelenítési hibáját küszöböli ki)
• Az Exit gombbal zárjuk be a Tweak toolt.

Ezzel készen is vagyunk.

64-bites rendszer esetén telepítsük a 64-bites csomagot:

Itt már nem kell az Advanced mód, futtathatjuk Normal módban és nem kell a Tweak toolt sem elindítani. Ha végzett a telepítő zárjuk be, kész is vagyunk.

Mostantól minden média fájlt le tud játszani a Windows Media Player.

További teendőnk ezután: 2-3 havonta töltsük le a legfrissebb codec packet. A régit távolítsuk el a Vezérlőpult/Programok eltávolítása ablakban, majd a fentiek szerint telepítsük újra a legfrissebb codec csomagot. Így naprakész lesz számítógépünk.

Ha bármilyen kérdés merül fel a fentiekkel kapcsolatban, állok rendelkezésre!

 

Leave a Comment